Vagushermostimulaatio eli tVNS

Mitä on tVNS?

tVNS tarkoittaa ihoaläpäisevästi tapahtuvaa vagus- eli kiertäjähermon sähköistä stimulaatiota (transcutaneous Vagal Nerve Stimulation). tVNS:ssä heikot sähköimpulssit ärsyttävät ihon läpi ihon alla olevaa hermoa.

Miten tVNS vaikuttaa ?

Vagusstimulaatiota on USA:ssa käytetty jo yli 15 vuotta epilepsian  (FDA eli Federal Drug Administration hyväksyntä vuonna 1997) lisähoitona ja vuonna 2005 FDA hyväksyi vagusstimulaation depression hoidoksi. Vagusstimulaatio tapahtuu  USA:ssa vagushermon kaulaosaan implantoitavan elektrodin avulla. USA:ssa on vagusstimulaattori implantoitu jo yli 75000 potilaalle. Suomessa on muutama vagusstimulaatiosysteemi implantoitu epilepsiaa poteville lapsipotilaille.

Koska vagusstimulaatio mainitussa muodossa on leikkaushoitoa edellyttävä toimenpide, se sopii vaikeisiin sairauksiin kuten epilepsiaan tai hoitoresistenttiin masennukseen, mutta huonommin tinnitukseen – vaikka kyseessä olisi vaikeakin stressireaktio. Tästä syystä olemme  kehittäneet uuden hoitomuodon, tinnituksen  hoidon transkutaanisella vagustimulaatiolla (transcutaneus Vagus Nerve Stimulation, tVNS). tVNS:ssä vagus-hermoa stimuloidaan sähköisesti korvakäytävän  ulko-osan ihoa hermottavan vaguksen korvahaaran (Ramus auricularis nervi vagi) eli Arnoldin hermon kautta. Stimulaatio tapahtuu ihon läpi eikä leikkauksia tai muita invasiivisia toimia tarvita. Vagushermon korvahaaran stimulointi ihoaläpäisevästi on useissa EEG:tä , magneettikuvausta (fMRI) ja magneettienkefalografiaa (MEG) käyttäneissä tutkimuksissa osoitettu aiheuttavan aivoissa samanlaiset muutokset kuin implantoidulla elektrodilla stimuloitaessa.

Hoito-ohjelmaan kuuluu vagusstimulaation lisäksi äänihoito, joka tapahtuu aikaisemmin kuvattujen äänihoitoperiaatteiden mukaisesti. Yhdistelmällä äänihoito plus vagusstimulaatio on koe-eläintutkimuksessa kuvattu olevan tinnitusta vaimentava vaikutus (Engineer ym , Nature 2011). tVNS on uusi ei-invasiivinen, potilasystävällinen, vaaraton ja edullinen menetelmä hoitaa stressiä ja tinnitusta.

Yksi hiljattain julkaistu tutkimus (Lehtimäki ym, Acta Otolaryngol  2013) osoitti, että tVNS yhdistettynä ääniterapiaan vähensi tinnituksen vaikeusastetta ja tinnitukseen liittyvää stressiä. Samassa tutkimuksessa osoitettiin, käyttäen magnetoenkefalografiaa (MEG), että kuuloaivokuoren vasteita äänistimulaatioille voidaan moduloimalla tVNS:n avulla.

Hiljattain myös osoitettiin, että kun tinnituksen laukaisemaa mentaalista stressiä mitattiin sykevariaatiomittauksella (Heart Rate Variability , HRV), tämä stressi, edelleen mitattuna HRV:llä, väheni merkittävästi 60 minuutin tVNS:n jälkeen 23:lla 24:stä potilaasta.

Miten tVNS hoito tapahtuu?

tVNS korvaelektrodin asettaminen: 
korvaelektrodi kiinnitetään VASEMMAN korvan tragukseen oheisen kuvan mukaisesti.
Sähköimpulssien kesto, taajuus ja aaltomuoto ovat esiasennettuina laitteeseen siten, että ne ovat optimaalisia stressinhoitoon. Sinun tulee säätää ainoastaan sähkövirran voimakkuus sopivaksi.

Mistä tVNS laitteita saa?

Voit ostaa tVNS-laitteen kumppaniyhtiömme SaluStim Groupin sivuilta. Asioidessasi Helsinki Ear Institutessa, voimme antaa kädestä pitäen ohjausta laitteen käytöstä.

Varaa aika tutkimuskäyntiin puhelimitse Helsinki Ear Instituten ajanvarauksesta puh. 050 339 8804 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen info (at) tinnitus (piste) fi

tVNS:n edut

tVNS:lla on monia etuja: se on turvallista, se on lääke-vapaata hoitoa, ei aiheuta riippuvuutta, ei tarvita leikkaustoimenpidettä. tVNS on helppoa ja potilasystävällistä hoitoa, jota voidaan harjoittaa kotona tai kodin ulkopuolella. Laite on CE hyväksytty.

Mitä sairauksia voidaan hoitaa tVNS:llä?

Vedenpitävää, tieteellisesti päteviin kliinisiin tutkimuksiin perustuvaa näyttöä tVNS:n hoitotehosta ei vielä ole. Pilottitutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että tVNS näyttää olevan hyödyllinen hoitomuoto tinnitukseen ja etenkin tinnitukseen liittyvään stressiin. Potentiellisti tVNS-hoito voi toimia myös monissa muissa autonomisen hermoston epätasapainoon liittyvissä sairauksissa. Monissa näistä on jo olemassa näyttöä siitä, että implantoidulla elektrodilla tapahtuva VNS on tehokasta hoitoa. Vagushermon korvahaaran ihoa läpäisevän stimuloinnin on osoitettu aiheuttavan aivoissa samanlaisia muutoksia kuin implantoidulla elektrodilla stimuloitaessa.

Jätä yhteydenottopyyntö »