ITSETESTI Kuulon heikkenemisen varalta (Cassarly ym Ear Hear 2020)

Yli 15%:lla väestöstä on kommunikaatiota häiritsevä kuulovika. Yhtä suurella osalla väestöstä esiintyy korvien soimista eli tinnitusta usein tai pitempiä aikoja. Sekä vaikea-asteista kuulovikaa että jatkuvasti häiritsevää tinnitusta esiintyy 1-2%:lla väestöstä.

Kuulovaurion oireet

·         Korvat tuntuvat tukkoisilta

·         Joudut pinnistelemään kuullaksesi ja saadaksesi selvää sanoista

·         Radion ja television äänenvoimakkuutta on toistuvasti lisättävä

·         Meluinen ympäristö aiheuttaa vaikeuksia kuunteluun

·         Keskusteluun osallistuminen hankaloituu

·         Korva soi eli tinnittää

Tinnitus esiintyy usein yhdessä kuulovian kanssa ja se on äkillisen meluvamman tärkein oire. Tavallisin tunnettu tinnituksen syy onkin altistuminen voimakkaalle äänelle esim. rock-konsertissa, diskossa tai pamahduksen yhteydessä. Tällöin tinnituksen lisäksi henkilöllä saattaa olla yliherkkyys äänille (hyperakusia eli ääni-intoleranssi). Tinnituksen syy on vääränlainen biosähköinen aktiviteetti kuuloradan hermosysteemissä, meluvamman yhteydessä ainakin aluksi sisäkorvan simpukassa tai aivorungon tumakkeissa, myöhemmin – samoin kuin ilman kuulo-oireita esiintyvän tinnituksen yhteydessä- millä tahansa kuuloradan alueella.

Sisäkorvavaurioissa tinnitukseen uskotaan liittyvän siihen, että on syntynyt epäsuhta sisäkorvaan tulevan verenkierron ja sen tarpeen välillä. Voimakas melualtistus tuhoaa osan simpukan aistinsoluista, mutta paljon vaarallisempaa on kun sisäkorva joutuu hapenpuutteeseen lisääntyneen hapentarpeen ja samanaikaisen verisuonten vaurioitumisen takia. Jos hapenpuutetta ei korjata, aistinsolut kuolevat. Ylipainehappihoito on ainoa ja teoreettisesti erittäin sopiva hoito akuutissa meluvammassa, kuulonmenetyksessä ja tinnituksessa koska:

Ylipainehappihoidon seurauksena on sisäkorvan hapetuksen parantuminen, erityisesti hapen pääseminen pienimmistä (kapillaari)verisuonista 3-4 kertaa pitemmälle (huonosti hapetettuun) kudokseen kuin normaalitilassa. On osoitettu, että ylipainehappihoito aiheuttaa jopa 500%:n happipitoisuuden kohoamisen sisäkorvan nesteissä.

Happipitoisuuden lisäntyminen aktivoi sidekudoksen soluja (erityisesti ns. fibroblasteja) ja siten edistää sisäkorvan vaurioiden paranemista. Ylipainehappihoito parantaa myös ääreisverenkiertoa, sillä se laskee veren hematokriittia ja veren viskositeettia. Myös verisuonten uudismuodostus stimuloituu. 

Kokemus on osoittanut, että yleensä tarvitaan 5-10 hoitokertaa ja esim. meluvammassa tai sen yhteydessä syntyneessä tinnituksessa ylipainehappihoito tulee antaa 3 kuukauden sisällä vammasta. Hoitotulokset ovat sitä paremmat mitä aikaisemmin hoito on aloitettu.

Jätä yhteydenottopyyntö »